za. apr 13th, 2024Wanneer ben je toe aan een nieuwe helm?

Polycarbonaat vs glasfiber helmen

Jaren geleden vertelde men mij dat polycarbonaathelmen zo om de vijf jaar vervangen dienen te worden omdat het kunststof bros wordt en derhalve minder beveiliging zou bieden. Een goede reden om een nieuwe te kopen. Tevens had mijn oude Uvex niet meer zo’n fris luchtje en was het vizier ook wel een beetje vager geworden. Toen heb ik me laten verleiden om eens een Arai helm op te zetten. Deze was fors duurder dan ik in gedachte had, maar vooruit, in tegenstelling tot een polycarbonaathelm zou een glasfiber helm wel tien jaar meekunnen, dus was de dubbele prijs geen slechte investering. En bovenal was de pasvorm precies goed voor mijn ronde knar.
Tot je na zo’n jaar of zes weer eens bij de motorkledinggigant binnenloopt om naar een nieuw motorjack voor de vrouw te kijken. Roept de verkoopster: Sooo, das al een oude helm. Ja, roep ik, hij is al zes, maar glasfiber he! Dat gaat wel tien jaar mee! Nou zegt ze, na een jaar of vijf hebben ze hun beste tijd wel gehad. Ik confronteer haar met de opmerking van zes jaar daarvoor en ze besluit wijselijk haar mond te houden.

het binnenwerk van je helm slijt ook

Dus ik reed weer lekker door met mijn Arai. Toen de helm inmiddels zeven jaar oud was, begon ik steeds vaker zwarte korreltjes op mijn hoofd te voelen. Dit was dus het interieur van de helm dat langzaam aan het vergaan was.
Zal ik dan maar een nieuwe helm gaan kopen? Niets daarvan. Van een eerder dat jaar aangeschafte telefoon, bevatte de luxe verpakking een stukje schuimrubber dat aan een kant was voorzien van fluweel. Dat stukje paste zonder het te hoeven knippen precies in het verpulverde stukje helmvoering en het bleef nog vanzelf zitten ook. Ziezo, weer twee jaar onder de pannen.
Maar nu is de helm inmiddels 9 jaar oud en heeft ie de nodige butsen en krassen. Zal ik nu dan maar een nieuwe helm kopen?

Arai Tour-X3

Een volmondig ‘ja’ klinkt door mijn hoofd. De motorzaak heeft feestelijke kortingen Het vakantiegeld is zojuist gestort en ik heb er gewoon zin an! Ik had me stiekum al een beetje georiënteerd en was op een Arai Tour-X3 uitgekomen.
Wat een wereld van verschil, dit had ik jaren eerder moeten doen.
Als het regent, en dat deed het vanmiddag, dan blijft het vizier perfect doorzichtig, de druppels vliegen van het vizier, al bij snelheden van zo’n 70km/h. Bij de oude Arai moest ik toch wel 130 rijden om de druppels een beetje vlot van het vizier te doen blazen. En dan heb ik het nog niet gehad over de optimale ventilatie. Je voelt de wind gewoon over je hoofd blazen als je de ventilatiekanalen open zet. Heerlijk als we nog een echte zomer krijgen.

helm vervangen

Je helm vervangen doe je dus niet alleen om in de mode te blijven, voor de veiligheid of omdat ie inmiddels 10jaar oud is en niet meer zo fris ruikt. Er zijn ook steeds weer nieuwe technische ontwikkelingen die de helm comfortabeler maken. Daar ben ik inmiddels wel achter. Eens kijken hoe lang ik met deze helm doe, die weer bijna twee keer duurder was dan de vorige.

Als je weet welke maat je hebt, koop je je helm supervoordelig bij FC-moto.de Verzendkosten naar Nederland bedragen slechts €6,90
Check it out!Door Motorfeeds