za. apr 13th, 2024

Een goed luchtbed of matje is de basis voor een goede nachtrust tijdens het motorkamperen. Het slaapmatje moet aan de volgende eisen voldoen:

  • steun bieden aan je lichaam
  • kleine pakmaat hebben
  • isolerend zijn voor koude nachten
  • Veelverkochte matjes zijn de self-inflatable matjes van Therm-a-rest. Ze zijn er met en zonder isolatie. De pakmaat is afhankelijk van de gekozen dikte maar is zeer acceptabel. Het kleinste is niet groter dan een literpak melk. Verwacht hier dan niet te veel van qua comfort. Als je gaat wandelen of fietsen, dan doet elke extra kilo er toe. Op de motor mag het meestal best iets zwaarder zijn.
    Meer comfort krijg je met een dikkere laag onder je. De luchtbedden van Exped zijn dan helemaal geweldig. Ze zijn er in dikte 7 of 9 centimeter, hebben een ingebouwde pomp en de grootste variant, de 9 LW, heeft een pakmaat van slechts 28x18cm. Ben je een echte winterkampeerder, dan is dit tevens het matje met perfecte isolatie. Er is keuze uit de Synmat en de Downmat. Downmat is met dons gevuld om de koude onder te houden. De synmat bevat synthetische vezels. De Synmat is iets minder isolerend, maar de synthetische vezels zijn wat makkelijker in de omgang dan de donsveertjes. Donsveertjes willen wel eens loskomen en blaas je dit luchtbed een keer met de mond op, dan gaat het dons schimmelen.

    Er zijn diverse winkels die al dit moois te koop aanbieden Exped reguleert de prijs behoorlijk en iedereen verkoopt dan ook tegen de adviesprijs, soms met een paar procenten korting. Voor die paar euro verschil is het wel fijn als de luchtbedden ook daadwerkelijk op voorraad zijn.

Door Motorfeeds