di. feb 20th, 2024

Dat gehoorbescherming voor motorrijders steeds meer aandacht krijgt is een goede ontwikkeling. Zelf begon ik 20 jaar geleden met motorrijden, “natuurlijk” jong en onbezonnen zonder enige vorm van gehoorbescherming.Tot ik andere motorrijders tegenkwam die mij attent maakten op kans op gehoorschade door de windruis om je helm. Ondanks die waarschuwingen heb ik nog enkele jaren zonder oordopjes doorgereden, tot het moment dat ik een andere motor kocht waarbij de windruis luidruchtiger werd.

Gehoorbescherming te laat

Ik merkte toen helaas ook al dat ik eigenlijk te laat ben begonnen met gehoorbescherming tijdens het motorrijden. Bijvoorbeeld in rumoerige situaties had ik moeite had om mensen om me heen te verstaan. Een goed gesprek op een feestje werd steeds lastiger. Bovendien ging ik ook steeds meer motorrijden, dus werd de noodzaak om toch aan de gehoorbescherming op de motor te beginnen steeds groter.

Diverse soorten gehoorbescherming

Ik ben begonnen met de motorgehoorbescherming van Alpine. Dat waren de siliconen oordopjes met uitwisselbaar filter. Alpine gehoorbescherming motorrijderDie krengen zaten me eigenlijk nooit echt lekker. Sloten niet goed af en werden tijdens het rijden vaak langzaam mijn oor uitgetrild. Bovendien werden ze vies en waren ze relatief duur voor het comfort dat ze me gaven.

Gehoorbescherming op maat

Otoplastieken of andere gegoten gehoorbescherming op maat vond ik helemaal erg duur en ik was na de ervaring met de siliconen Alpine oordopjes erg huiverig voor irritatie aan mijn oor.Alpine gehoorbescherming op maat Laat staan het risico dat je zo’n duur oordopje verliest. Ondanks mijn persoonlijke bezwaren zie ik zeer veel motorrijders met de volledig op maat gemaakte gehoorbescherming van Alpine rijden.

 

 

Ideale gehoorbescherming voor motorrijder

De goedkoopste en voor mij ideale gehoorbescherming vond ik in de Moldex 7801 oordopjes met koordje. Moldex goedkope gehoorbescherming voor motorrijdersZe sluiten iets meer af dan de gemiddelde oordop, al vind ik dat met mijn inmiddels beschadigde oren niet erg. Ik draag ze nu enkele jaren, ook tijdens het klussen of rumoerige situaties op mijn werk en mijn gehoor is merkbaar weer een stukje beter geworden. Het zijn officieel wegwerpoordopjes, maar je hoeft ze echt niet na een keer weg te gooien. Op de pagina over Moldex oordopjes, meer informatie over de voordelen van de oordopjes van Moldex.

Door Motorfeeds